Højere bøder og et akut stop for arbejdet på byggepladser. De værktøjer har Folketinget givet Arbejdstilsynet i kampen mod social dumping i byggeriet, hvor det stigende antal immigrantarbejdere arbejder og for nogle med livet på spil.
Fra 1. juli 2025 kan Arbejdstilsynet give større bøder og stoppe alt arbejde for både hovedentreprenør og underentreprenører på en byggeplads, hvis påbud om at bringe ulovlige arbejdsvilkår i orden flere gange bliver ignoreret.
Det er konsekvensen af den seneste af en række lovstramninger mod social dumping og arbejdskriminalitet, som et bredt politisk flertal i det danske Folketing besluttede i kølvandt efter tv-dokumentaren ’Den sorte svane’ og andre afsløringer af livsfarligt arbejdsmiljø og udnyttelse af migrantarbejdere på byggepladser i Danmark.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen mener entreprenørstoppet er et vigtigt nyt redskab i værktøjskassen. Foto: Marie Hald
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (Socialdemokratiet) kalder den seneste lovstramning for en ”ny stor hammer” til Arbejdstilsynet, der fører tilsyn med, at arbejdspladser følger arbejdsmiljø-reglerne.
Hammeren skal, ifølge ministeren, stoppe virksomheder trodser gentagne påbud fra Arbejdstilsynet og fortsætter ved med alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Eksempelvis ved at udsætter medarbejdere for risiko for at falde mange meter ned eller at blive påkørt på byggepladsen.
– Når en lille gruppe af virksomheder gang på gang sætter andre menneskers liv og sikkerhed på spil, så skal det have mærkbare konsekvenser. Derfor er entreprenørstoppet et vigtigt nyt redskab i værktøjskassen, udtalte ministeren, da loven blev vedtaget.
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har kritiseret entreprenørstoppet for at ramme også lovlydige virksomheder. Den nye adgang til at lukke hele byggepladsen går nemlig ud over både hovedentreprenøren og alle underleverandører, selvom det måske kun er én underleverandør, som fortsætter med ulovlige arbejdsforhold efter et påbud, og det finder DA urimeligt.
Hovedorganisationen på lønmodtagerside, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), er uenig med DA. FH ser behov for en ”afskrækkende sanktion”, så hovedentreprenører også tager ansvar for, at underentreprenører også opfører sig ansvarligt.
Stramningen er et lille skridt i retning mod et såkaldt kædeansvar, vurderer Pelle Dragsted, medlem af Folketinget og politisk ordfører for Enhedslisten, som har været med til at forhandle entreprenørstoppet på plads:
– Det er rigtig, rigtig godt, at man øverst oppe i leverandørkæden, enten hos bygherren eller hovedentreprenøren, ikke bare kan tørre de problemer, man skaber, af på underleverandørerne, sagde Pelle Dragsted i Folketinget, da loven ved vedtaget.
Pelle Dragsted er medlem af Folketinget og politisk ordfører for Enhedslisten. Foto: Enhedslisten
Entreprenørstoppet træder i kraft 1. juli 2025, og FH har erklæret, at organisationen vil følge implementeringen af loven nøje for at sikre, at loven får den ønskede effekt ude på byggepladserne.
Enhedslisten deler FH’s bekymring for, at entreprenørstoppet ikke bliver den hammer, som beskæftigelsesministeren forudser. Arbejdstilsynet skal nemlig både give påbud og aflægge flere tilsyns-besøg på byggepladsen, hvor ulovlighederne fortsætter, før byggeplads kan lukkes, og det går der tid med:
– Selv i tilfælde, hvor der allerede er mange påbud, skal man stadig væk igennem en periode med øget tilsyn, og jeg er bare bekymret for, hvad der kan nå at ske for de medarbejdere, der er på de byggepladser i den tid, siger Pelle Dragsted.
Både Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti (SF) så også gerne endnu hårdere straffe i meget alvorlige tilfælde, hvor mennesker udsættes for livsfare, end den nye lov lægger op til.
Mange migranter arbejder i de farligste brancher, herunder byggeriet, og ifølge Beskæftigelsesministeriet er migrantarbejdere overrepræsenterede i dødelige arbejdsulykker.
En forskningsrapport af migrantarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed i byggebranchen i Danmark fastslår, at ”der er god grund til at være bekymret for migrantarbejdernes arbejdsmiljø og sikkerhed i den danske bygge- og anlægsbranche”.
Rapporten blev udarbejdet af forskere fra Aalborg Universitet i 2023. De peger på en lang række ”udbredte og seriøse” problemer i forhold til migranters arbejdsmiljø og sikkerhed, herunder:
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.